0 %

Инструкция на Suomi

Calculate
floorpane
Calculate how much laminate you will need for your room quickly and simply
Installation and maintenance

Ennen lattianpäällysteiden asennusta ja asennuksen jälkeen tilan ilmaston olosuhteet on täytettava seuraavat vaatimukset:

 • tilan Ilman lämpötila > +18° С;
 • lattian pinnan lämpötila > +15° С;
 • ilman suhteellisen keskikosteus 40 % - 70 %.
  instructions-5
  instructions-5

Ennen lattian päällysteiden asentamista, pakkausta avaamatta, jätä laminoitu lattiat 48 tunnin kauteen huoneeseen, jossa niitä tulee asentamaan.

instructions-6

Kaikki pinnat on täytettävä yleiset tekniset vaatimukset, ja voimassa olevat normi ottamalla huomioon käyttökelpoistaa asentamiseen. Käsitelemällä pinnan asentamiseen tulee ottaa huomioon seuraavien vaatimusten täydentäminen:

 • Kuivuus, ohjeellinen kosteudenpitoisuus (painokosteusprosentti) välipohjalevyille on 4%, sementtilaastilla tehdyille pintavaluille on 5% ja puualustalle on enintään 7%;
  instructions-7
 • Sileys (lattian tason maksimi ero tulee enintään 3mm per metri);
  instructions-2
 • Kovuus/kantavuus;
 • Pinnan puhtaus asennukseen.
  instructions-3

Saumattomien lattioiden päällysteiden, lisäksi voidaan käyttää PVC lattiat, linoleumi, kumi tai puu päällysteet, jos ne täytettävät kaikki edellä mainittu ehdot.

Tekstiili lattian päällysteet katsotaan sopimattomaksi.

Lattialämmitys sähkölämmityksellä katsotaan rajoittusti kelvolliseksi.

On mahdollista asentaa laminoidut päällysteet lattialämmitysjärjestelmän kanssa. Tässä tapauksessa toimi lattialämmitysjärjestelmän valmistajan ohjeen mukaisesti.

Lämmityslattiat sähkölämmityksellä pohjimmiltaan ovat käyttökykyä laminoituun päällysteissä, jos lämmityselementtejä ovat sisälletty saumattomaan lattiaan tai betoni kerrokseen ja eivät sisälletty sähkölämmitykset kalvon muodossa.

Huomio! Pinnan lämmitys ei voi ylittää 28°C.

instructions-28c

Säädettävien kalvomuotoisten sähkölämmitteiden perusteella lämmityslattiat voidaan katsoa käytettäviksi soveltuvana laminoidussa lattiassa, mikäli lämmitimien valmistaja voi turvata, ettei pinnan lämpötilä koskaan ylitä 28 °C. Kalvo muotoisen sähkölämmityksen perusteella standardi lämmityslattiat äärimmäisissä lämpötilojen muutoksessa tuottavat pinnan lämpötila, joka huomattavasti ylittää 28°C ja siksi katsotaan soveltumattomaksi alustan päällystämiseen.

 1. Ennen asentamista tulee tarkistaa lattialaudat, mahdollisten vikojen havaitsemiseen. On ahkerasti kielletty asentamaan vaurioitut lattialaudat.
  instructions-13
 2. Laminaattilattian asennukseen tarvitset rullamitan, lyijykynän, sahan/leikkurin, kiiloja liikuntasaumoihin, 0,2 mm:n vahvaa muovikalvoa, ääntä vaimentavaa alusmateriaalia paksuudeltaan enintään 3 mm sekä joissakin tapauksissa myös liimaa.
  instructions-9
 3. Saumattoman lattian tai mineraali pohjan lattian pinta tulee aina päällystää täysin vedenpitävällä kalvolla. Samalla, yhtymäkohdissa, kalvon palstat tulee asettaa päällekkäin, vähintään 200 mm. Myös suositellaan aina asentaa äänieristys substraatti. Substraatti asetetaan päittäin, eli ilman päällekkäistä.
  instructions-10
  instructions-11
  instructions-12
 4. Laminoidun lattian päällysteen elementtejä on aina asentava kelluvalla tavalla.
 5. Lattialautojen kiinteä liityminen pinnoille asentamiseksi (liimaa, ruuveja, nauloja) on kieletty.
  instructions-8
 6. Lattialautojen vierekkäisten rivien liitosten minimi siirros- 200mm.
  instructions-19
 7. Kaikki vankan rakentamisen pintojen liikuntasaumoillalla on leveys on – 8 – 10mm.
  instructions-17
 8. Tulee laittaa adapterit/kynnykset kaikissa oviaukkoissa, käytävissä, monimutkaisen tiloissa, sekä tiloissa, joiden pituus ylittää 10 metriä pituutta tai leveyttä.
  instructions-25
  instructions-26
 9. Suositellaan asennettavaksi lattian päällysteet sillä tavalla, että ikkunasta putoileva valo olisi rinnakaisena lattialaudoin päittäin, pitkän puolen pitkin. Sen tapauksessa lattian päälysteen välisaumat tulevat vähemmän näkyviin.
 1. Tarkasta lattialaudat,havaitsemalla siellä ura (A) ja harja (B).

  instructions-14

  Aloita asentaminen ensimmäisestä rivistä, alkaen huoneen äärivasemmasta nurkasta. Asenna näin, että molemmat puolet lattialaudan harjan kanssa (B) katsovat seinään. Asennusta aloittaessa, laita välikkeet, noudattamiseksi tasan etäisyyden seinästä.

  instructions-15
  instructions-17

  Kerää lattialaudoista rivin, kiinnittämällä laudat poikittaisella puolella keskenään, seuraavalla tavalla: ensimmäiseen ja jokaiselle seuraavalle asennetun laudalle asenna uusi, kulmassa, asettamalla harja uraan asennetun jo elementista. Sitten laske asennettavaa lautaa sen asti, kun se täysin makaa lattiaan.

  instructions-16
 2. Mittaa ensimmäisen rivin viimeisen laudan tarvittavaa pituutta ja sahaa pois merkkinnän pitkiin. Toisen rivin asentaminen aloita viimeisestä laudan jäännöstä, jos sen pituus on vähintään 200 mm. Kaikkien seuraavien rivien asentaminen aloitetaan jäännöstä edellisen rivin laudasta.

  Huomio! Asentamalla jokaisen seuraavan rivin lautojen liitossaumat tulee siirtää vähintään 200mm keskenään edellisen rivin saumojen suhteen. Asentaessa päällysteet viisteen ja/tai erillisten sisustuksen kanssa (esimerkiksi, laataa simuloitava) tarvitsee jäljittämään, että siirto on tasainen ja vastaa viisteen tai piirustukseen.

  instructions-19
 3. Toisen ja seuraavan rivien kokoonpanoa aloittaa lattialautojen yhdistämistä keskenään poikittaista puolta pitkin.

  Rivin kokoonpanon jälkeen, nosta rivia, siirtä harja edellisen rivin kulmittain uraan ja laske koko rivi lukon täydellisen sulkemisen asti.

  instructions-20
  instructions-21
  instructions-22
  instructions-23
 4. Jotta maksimiksi tarkasti sahaa elementit:

  • Lattialaudan avulla, joka sijaitsee 8-10 mm. seinästä, laita merkkinnät viimeistä edellinen rivin pitkin;
  • Purkaa tämän rivin ja leikkaa pois ylimääräiset osat lattialaudoista merkintöjen pitkin;
  • Asenna viimeista edellinen rivi uusista lattialaudoista;
  • Käytä leikatut pois lattialaudat viimesen rivin asentamiseksi.

Julkis- ja liiketiloissa asentamalla, tulee ottaa huomioon tämän huoneen luonnolliset kosteuden keski tasot. Tälläisissä tapauksissa on edellytetty elementtien yhteen liimaaminen erityisellä liimalla. Liima levitetään harjaan näin, että elementtien asentamisen aikana liiman jäännökset tulevat esiin kaikkien elementtien liitossaumojen pitkin. Liiman jäännökset voidaan poistaa lattialaudan yläpuolelta välittömästi, tai antamalla aikaa liiman kuivumiseen.

instructions-31
instructions-32
instructions-33

Huomio! Varmista, että liiman laittamisen jälkeen ei ole välejä lattialautojen välillä.

Korkeus ovenkarmista suositellaan lyhentämään laminoitun lattian päällysteen ja substraatian yhteis korkeuteen. Sen jälkeen, lattian päällyste tulee asentaa näin, että lattialauta osuisi ovenkarmin alle, noudattaessa samalla korvaus raivaus (8 - 10mm) lattian pällysteen ja seinän ja/tai toisen lattian välillä. Mikäli sinä päädyt lautojen asentaminen ovenkarmin vieressä, sen paikalla taltan avulla tulee poistaa salpaa jo asennetun laudan ulkonevan osalla uran alapuolella, jotta uusi lattialauta voidaan laittaa sisään tasaisesti makaava (kts. Kuva 9). Tällä osalla kiinnitys on varmistettava erityisellä liimalla.

Jos ovenkarmien lyheneminen ei ole mahdollista, kuten esimerkiksi metalli ovenkarmit, laminoitun lattian ja seinä välillä ja/tai muuten lattian välillä saumat täytyy täydentää elastisella massalla tai suljetaan sopivalla pääprofiililla.

 • Mittaa putkien asento ja laita merkit niitä lattialauden päälle, ottaen huomioon korvaus raivauksen.
 • Poraa aukkoa vähintään 16 mm. putken halkaisijan suurempi.
  instructions-27
 • Sahaa pois lattialaudan osa kulmittain 45° aukkoon.
  instructions-28
 • Leikattu osa täytyy sovittaa muihin osiin ja liimata.
  instructions-29
 • Aseta huopapalat huonekaluston jälkojen päälle.
  instructions-S1
 • Nosta raskasta kalustoa, kun siirrat se.
  instructions-S4
 • Sohvien ja nojatuolien jyrät pitäisi olla pehmeä tyypillistä.
  instructions-S2
 • Pyyhi lattia vain kostealla liinalla, muttei märkä.
  instructions-S5
  instructions-S6
 • Vedenvuodon tapahtuessa, tulee poistaa se välittömästi.
  instructions-S10
 • Älä käytä hankaavia puhdistusaineita ja muut aineet, jotka voivat vaurioida lattian päälysteet kitkan takia.
 • Ei saa siklata lattiaa, eikä peitä sitä vahalla tai lakalla.
  instructions-S11
 • Voidaan käytä imuria kuivan puhdistukseen.
  instructions-S9
 • Imurin käyttö märkä puhdistukseen (pesu imurit) ja höyrypuhdistimet ei ole sallittua.
  instructions-S12
 • Suojelkaa lattian päällysteet karkean liasta, käyttäkää lian imemis matot eteisessä.
  instructions-S3
 • Puhdistusaineet lattianpäällysteiden puhdistukseen tulee valmistaa alkoholin tai etikan perusteella. Lisäksi puhdistuaineksi voidaan käyttää bensiinia, lakan poistoainetta, yleinen tahranpoistoainetta.
 • Ei saa käyttää kalvon muodostavia puhdistusainetta, siihen kuuluu astianpesuainetta, nestemäiset saippua jne.
  instructions-S7
  instructions-S8
 • Jos, laminoitun kovuuden huolimatta, lattian päällä havaitsee vikaa, pienet vahingoitut paikat saa korjaa erityisesti kehitetty muovaus pastalla. Mikäli lattianlauta vaurioituu kokonaan vain expertti voi korjata se. Tarvittaessa ole hyvä ja ota yhteytä meidän toimittajan kanssa.
 1. Tämä takuu kattaa laminoitut LA MOENA lattian päällysteet, suorittaessa asentamis- ja käyttö ohjeiden vaatimukset.
 2. Takuutapauksena on lattiapäällystelaudan kuluma tai täysin rikki hankautunut pintakerros sekä sen alla oleva kuosipaperi. Tämä vika pitää olla hyvin nakyvänä ja sen mitat tulee olla vähintään 1cm.
 3. Pienet kolhut ilman halkeamasta ja lommoja pinnalla, jotka ilmestyneet talous tuotteiden putoamisen tuloksena eivät kuuluu takuun tapahtumeihin. Vahingot, aiheutettu tuoteilla terävien reunojen kanssa, takuu myös ei kata.
 4. Takuu ei kata puhtaasti ulkolaiset vauriot, esimerkiksi, hankauksen huonekaluston tuotteiden pilaantumisen tuloksena, tai lommoja.
 5. Takuu ei kata vahinkoja lattian päällysteet väärin käytön tuloksena, onnettomuuden, onnettomuudet ylivoimaiset esteitä ja muut olosuhteita, jotka eivät ole tyypillisiä asunnoille.
 6. Takuu ei saa luovuttaa toiselle henkilölle, takuu kuuluu vain suoraan ostajalle.
 7. Vahingoitun lattian päällysteen purkaamista ja asentamista kulut on poistetava takuusta.
 8. Tuottaja jättää oikeudet itselleen ennen päätöstä tapahtuman tunnustamista takuudeksi, oman edustajan henkilön, tai jälleenmyyjän edustajan kautta objektiin tarkastukseen, jossa oli asennettu lattian päällyste, ja jonka tarkoituksena on asennon ja käytön vaatimusten noudattamisen valvonta.

*takuu koskee laminaatin pinnan kulumista
1. Luokka
2. Takuuaika laminaateille kotikäytössä
3. Takuuaika laminaateille julkisiin tiloihin