0 %

Инструкция на Magyar

Calculate
floorpane
Calculate how much laminate you will need for your room quickly and simply
Installation and maintenance

A padlóburkolat beállítása előtt, beállítása alatt és utána a helyiség körülményi feltételeinek a következő követelményeknek kell megfelelniük:

 • a helyiségben lévő levegő hőmérséklete > +18° С;
 • a padló felületének hőmérséklete > +15° С;
 • a levegő relatív páratartalma 40 % - 70 %.
  instructions-5
  instructions-5

A padlóburkolat beállítása előtt, nem bontva fel a csomagolást, 48 órára helyezze el a laminált padlózatot olyan helyiségbe, ahol azután az le lesz rakva.

instructions-6

Az összes felületnek meg kell felelnie az általános műszaki követelményeknek és alkalmasnak kell lennie a padlózat lerakásához, az érvényes szabályok figyelembe vételével. A felület előkészítésénél különösen oda kell figyelni a következő követelmények betartására:

 • szárazság, a nedvességtartalom normája (tömeg nedvesség jelezve) födém lapok esetén - 4%, cement-homok esztrichek esetén - 5%, deszka alap esetén - legfeljebb 7%.
  instructions-7
 • simaság (a padló maximális szintkülönbsége egy méterre legfeljebb 3 mm lehet);
  instructions-2
 • szilárdság/ teherbíró képesség
 • a lerakási felszín tisztasága
  instructions-3

A varrás nélküli padlókon kívül, lerakási felületnek PVC padlók, linóleum, gumi vagy fa padlók is szolgálhatnak, ha ezek megfelelnek a fent említett feltételeknek.

A textil padlók alkalmatlanoknak minősülnek a padlózat lerakására.

Erre a célra korlátoltan alkalmasak minősülnek az elektromos padlófűtéses padlók.

A laminált padlóburkolatot le lehet rakni a vízzel fűtött padlóra. Ebben az esetben a vízzel fűtött padló gyártója használati utasításait kell követni.

Az elektromos padlófűtéses padlók alapvetően alkalmasak a laminált padlózat alkalmazásánál, de csak abban az esetben, ha a fűtőtestek be vannak építve a varrásnélküli padlóba vagy beton rétegbe és nem fekszenek rajta film melegítőként.

Figyelem! A felszíni felület hőmérséklete nem lehet több mint 28°C.

instructions-28c

Szabványos elektromos filmmelegítő alapon működő padlófűtéses padlók alkalmasak lehetnek alkalmazásra laminált padlózattokkal csak abban az esetben, ha a fűtőtest gyártója biztosítja a felület maximálisan lehetséges hőmérsékletet nem több mint +28°C. Az általános elektromos filmmelegítő alapján működő padlófűtéses padlók extrém hőmérséklet ingadózásoknál sokkal magasabb hőmérsékletet produkálnak mint +28°C, ezért alkalmatlannak minősülnek a padlóburkolat alá lévő alapnak

 1. A lerakás előtt ellenőrizni kell, nincsenek-e látható hibák a padlólapokon. Tilos hibás vagy sérült padlólapokat lerakni.
  instructions-13
 2. A laminált padló összeszereléséhez szükségesek lesznek: mérőszalag, ceruza, fűrész, távolságtartó a faltól lévő távolság betartására, 0,2 mm-es polietilén fólia, legfeljebb 3 mm magasságú hangszigetelő alátét, és némely esetben ragasztó.
  instructions-9
 3. A varrásnélküli padló vagy ásványi bázisú padló felülete teljesen le legyen terítve polietilén nedvvédő fóliával. Emellett a fólia csíkokat legalább 200 mm átlapolással kell lerakni az illesztéseknél. Ugyancsak minden fajta padlóalapokra hangszigetelő alátétet kell lerakni. Az alátétet nem átlapolással illesztjük.
  instructions-10
  instructions-11
  instructions-12
 4. A laminált padlóburkolat elemeit mindig lebegő módon kell illeszteni.
 5. A padlólapok merev rögzítése tilos a lerakási felszínnel (ragasztó, csavarok, szegek).
  instructions-8
 6. A szomszéd sorok padlólapjai minimális eltolódása egymáshoz képest 200 mm.
  instructions-19
 7. Tágulási hézag minden szilárd építő felület számára 8-10 mm.
  instructions-17
 8. Minden ajtónyílásnál, átjárón, bonyolult konfigurációs helyiségekben, valamint 10 méternél nagyobb szélességű vagy hosszúságú helyiségekben, csatolókat vagy küszöböket kell állítani.
  instructions-25
  instructions-26
 9. A padlóburkolatot olyan képen ajánlott lerakni, hogy a helyiség ablakából áradó fény párhuzamosan essen a padlólapok hosszirányú illesztéseknek. Ebben az esetben a varrások a padlólapok között kevésbé fognak látszati.
 1. Vizsgálja meg a padlólapokat, keresse meg rajtuk a barázdát (A) és a nyúlványt (B).

  instructions-14

  Az első sor szerelését kezdje el a helyiség távoli bal sarkából. A padlólapokat úgy szerelje, hogy mind a két oldaluk a (B) nyúlvánnyal a falhoz legyen fordulva . A szerelés megkezdése előtt állítsa be a távolságtartókat a faltól szükséges távolság betartására.

  instructions-15
  instructions-17

  Először szedje össze az első sort, összecsatolva a padlólapokat egymás közt a keresztirányú oldalon. Ehhez szög alatt állítsa be a következő padlólap nyúlványát a már behelyezett padlólap barázdájába és óvatosan engedje le a padlólapot addig, amíg az teljesen nem fekszik le a padlóra, és a nyúlvány a barázdával összekapcsolnak.

  instructions-16
 2. Az első sor utolsó padlólapján mérje le a szükséges nagyságot és fűrészelje le az elemet e szerint a méret szerint. A második sor szerelését kezdje el az első sor utolsó padlólapja maradékából, ha a maradék hossza legalább 200 mm. Ha betartja ezt a feltételt, akkor minden következő sor szerelését az előbbi sor maradékával kell kezdeni. 

  Figyelem! A szerelésnél a padlólapok oldalsó végéinek elmozdítva kell lenniük minimum 200 mmre az előbbi sor padlólapjai illesztéséhez viszonyítva. Ha lesarkítást és/vagy különleges dekorációt (például, csempe utánzás) alkalmaz, figyelnie kell arra, hogy az elmozdulás egyenletes legyen és megfeleljen a lesarkításnak és a rajznak.

  instructions-19
 3. A második és a következő sorok szerelését azzal kezdje, hogy összecsatolja a padlólapokat egymás közt a keresztirányú oldalról.

  Amikor az egész sor össze van szedve, akkor emelje meg és helyezze be szög alatt nyúlvánnyal az előbbi sor barázdájába. Engedje le a sort a padlóra a zár teljes bezárásáig teljes hossza mentén.

  instructions-20
  instructions-21
  instructions-22
  instructions-23
 4. Ahhoz, hogy az utolsó sor elemeit maximális pontossággal tudja levágni:

  • a faltól 8-10 mm-re elhelyezett padlólap segítségével az utolsó alkalmazzon sorra jelöléseket;
  • vegye ki ezt a sort és fűrészelje le a fölösleget a jelölésnek megfelelően;
  • állítsa be újra az utolsó előtti sort egész padlólapokból;
  • alkalmazza a levágott padlólapok sorát befejező sorként.

Közszolgálati és kereskedelmi célú helyiségekben a padlóburkolat szerelésénél figyelembe kell venni az erre a helyiségekre jellemző átlagos páratartalom szinteket. Ezekben az esetekben különleges ragasztót kell használni az elemek összeragasztásához. A ragasztót fel kell vinni a felső nyúlványra olyan képen, hogy az elemek beillesztésénél a ragasztó maradékai kifelé nyomuljanak az elem összes összekapcsoló varrásnál. A fölösleges ragasztót rögtön le kell törölni a padlólapról vagy hagyni a ragasztót egy kicsit megszáradni.

instructions-31
instructions-32
instructions-33

Figyelem! Győződjön meg arról, hogy azután, ami után a ragasztót felvezette, ne maradjon hézag a padlólapok között.

Ajánlott megrövidíteni az ajtókereteket a laminált padlóburkolat és az alátét együttes magasságára. Ezek után a padlóburkolatot úgy kell beállítani, hogy a padlólap alámenjen az ajtókeret alá, betartva a dilatációs hézagot (8-10 mm) a padlóburkolat és a fal és/vagy másik padlóval. Abban az esetben, ha ilyen ajtókeretnél fejezi be a szerelést, akkor az ilyen részen vésővel el kell távolítani a reteszt a már behelyezett padlólap barázdájának kiálló alsó részén, hogy az új padlólapot rá lehessen tenni vízszintesen és ne keljen szög alatt behelyezni a barázdába. Az ilyen részen a padlólapokat különleges ragasztóval ragasztják össze egymással.

Ha az ajtókeretet nem lehet megrövidíteni, mint, például, fémkeretek esetén, a varrások a laminált padló és a fal és/vagy más padló között be kell hogy töltve legyenek elasztikus masszával vagy bezárva legyenek megfelelő záró profilokkal.

 • Mérje meg a csövek helyzetét és jelölje meg azt a padlólapon, beleszámítva a dilatációs hézagot.
 • Fúrjon ki olyan nyílásokat, melyek minimum 16 mm-rel nagyobbak a csövek átmérőjétől.
  instructions-27
 • Fűrészelje le a padlólap részét 45° szög alatt a nyílásokhoz.
  instructions-28
 • A padlózat szerelésének végén ragassza vissza a levágott padlólap részét.
  instructions-29
 • A bútor lábaira ragasszon rá nemezelt alátéteket.
  instructions-S1
 • Ha nehéz bútort toll, inkább emelje meg.
  instructions-S4
 • A díványok és fotelek görgői rugalmasoknak legyenek.
  instructions-S2
 • A padlót ne törölje vizes ronggyal, hanem csak enyhén nedvessel.
  instructions-S5
  instructions-S6
 • A kiöntött folyadékokat ne hagyja a padlón, gyorsan törölje fel.
  instructions-S10
 • Ne használjon csiszoló tisztító szereket és más anyagokat, melyek károsíthatják a padlóburkolatot súrlódás közben.
 • Ne kaparja a padlót, ne lakkozza és ne kenje viasszal
  instructions-S11
 • A padlóburkolatot normál porszívóval lehet takarítani.
  instructions-S9
 • Nedves takarításhoz mosási porszívó és gőztisztító használata nem engedélyezett
  instructions-S12
 • Védje meg a padlóburkolatot durva szennyeződéstől lábtörlők alkalmazásával
  instructions-S3
 • A padlóburkolat számára lévő tisztítószerek alkohol vagy ecet alapján legyenek készítve. Ugyancsak, mint tisztítószert lehet benzint, körömlakklemosót, univerzális folteltávolítót használni.
 • Tilos habképző tisztítószereket alkalmazni. Ezekhez tartozik a mosogatószer, folyószappan stb.
  instructions-S7
  instructions-S8
 • Abban az esetben, ha a laminált padlóburkolat strapabírósága ellenére, mégis károsodást észlel, a kis károsodásokat meg lehet javítani különleges formázó pasztával. Ha egy egész padlólap károsodott meg, azt csak szakértő cserélheti ki. Szükség esetén, kérjük, forduljon a szállítójához.
 1. A jelen garancia kiterjed a LA MOENA laminált padlóburkolatra, amely lakóhelyiségekben van lerakva, betartva minden követelményt, amely a szerelési és alkalmazási utasításokban van feltüntetve.
 2. A padlóburkolat padlólapjának károsodása kopás formájában vagy a védő réteg és az alatta lévő dekorációs papírréteg teljes eltávolítása formájában, garanciális esetnek számítódik. Ez a károsodás jól látható kell, hogy legyen és mérete legalább 1 cm-nek kell lennie.
 3. Kisebb horpadások, repedések és forgácsolások nélkül, melyek háztartási tárgyak esése eredménye képen jönnek létre, nem tartoznak garanciális esethez. Károsodások, melyeket éles végű tárgyak okoznak, ugyancsak ki vannak zárva a garanciából.
 4. A garancia nem terjed ki a kizárólag külső károsodásokra, olyanra, mint horpadások, vagy például szennyeződések, melyek a bútor súrlódása miatt képződnek.
 5. A garancia nem terjed ki abban az esetben, ha a padlóburkolat nem rendeltetése szerint van alkalmazva, vagy arra a kárra, amely balesetek, vis major körülménye, vagy más, a lakó helyiségekre nem tipikus, körülmények hatása eredménye.
 6. A garancia csak a vásárló tulajdona, nem lehet átadni más személyeknek.
 7. A megkárosodott padlóburkolat lebontása és újra szerelése költségei ki vannak zárva a garanciából.
 8. A gyártó fenntartja magának a jogot az objektum kivizsgálására, amelyben a padlóburkolat be volt szerelve, a felszerelési követelmények betartását illetően. Az ilyen vizsgálat hivatalos eljárás és a gyártó vagy forgalmazó képviselői végzik el a döntés hozatala előtt az eset garanciális esetként történő elismeréséről.

* A garancia kiterjed a laminált felület kopására
1. Kopássállóság
2. Garanciális időszak otthoni használatra
3. Garanciális időszak kereskedelmi használatra